giovedì 17 giugno 2010

ERBE AROMATICHE...CHE PASSIONE!!!!! CICORIA BELGA e ZUCCHINE alle ERBE


La spaventosa grandinata di domenica 13 giugno ha fatto parecchi danni: tegole spaccate, persiane scalfite, tendoni squarciati, e il praticello con i vasi sparsi di fioried erbe è stato sconquassato a dovere!


Ho raccolto le foglie meno sinistrate da utilizzare in cucina!
La menta è la meno colpita, ma la salvia e la melissa hanno sofferto, il basilico era in un vasone riparato, l'erba cipollina è indenne.....

CICORA  alle  ERBE




Cicoria alle erbe, sotto la cupola!


3 cespi di cicoria belga, tagliati a metà---  fogliette del bouquet di erbe---- pangrattato----olio---prezzemolo---salamoia bolognese----succo limone----brodo di carne, che avevo per i tortellini, solo due-tre cucchiai! Cottura da controllare, la cicoria è da crudo, quindi deve avere la sua umidità, data dal poco brodo caldo che si aggiunge man mano.


Coperchio di vetro che copre le verdure quasi a contatto, a cupola, e padella inaderente




ZUCCHINE  alle  ERBE  e  POMODORO



che ho cotto in tegame, scoperto, niente liquidi, solo la propria umidità!


Quattro zucchine dimezzate per il lungo, di nuovo a metà, quindi a tocchetti.
fogliette delle erbe...1  pomodoro...1  spicchio aglio affettato...olio, salamoia bolognese....
Risultano come arrosto, morbide, ma consistenti!







Figurarsi che il G...non ha fatto una grinza a cena, l'amalgama del sapore era riuscito..tanto da superare il suo (del G.) solito scetticismo!

8 commenti:

Empress Bee (of the High Sea) ha detto...

i may not understand correctly, did it say pieces of tomato PLANT?? i have never heard of this in a dish! let me know if you can eat this.

we had a wonderful nap today. how are you doing with all the little ones?

smiles, bee
xoxoxoxoxoxo

Sandy B ha detto...

Ciao Ivana!

I need to add zucchini and tomatoes to my market list. This looks good!

Hopefully my laptop will be repaired tomorrow. I miss it!

Glad you had your grandchildren for awhile. I get the two wee boys Friday morning for about two hours.

Big hugs...

Paul ha detto...

Good evening Ivana. I have a question to ask of you. What does it mean when you have bolonese like veal bolonese? I saw it today on one of those Italian shows and I thought of you.
I go to sleep early tonight because I wake up early to go golfing. My friend picks me up at 07:30 and we tee off at 08:20. See you later.

Paul

ivana ha detto...

Ciao Bee!!!
No, a big tomato-fruit, the plant is not edible (eatable?), i think!!!
To day two little ones leave (now they are on train and Bus) each one for his/her camp!).
See you, i have so much to clean, and iron!!!!

Have a great Thursday!!!
xoxoxoxo

ivana ha detto...

Ciao Sandy!
I wish you a "happy comeback of your laptop"!!!
Agnese and Tommy are leaving to their respective camp, early in the morning!
Teresa is here tomorrow again, for dinner and nap,till her mother comes from the school (she is teacher!).
I love vegetables, my sister has got a big vegetable garden!!

Have a lovely thursday!

xoxoxoxo

ivana ha detto...

Hi Paul!

I'll explain you the process for bolognese ragù or sauce: you can search in the blog : "cerca nel blog" powered by Google, here on the right, write "ragù bolognese", you find my recipes, then you click with "GOOGLE Translate" and you have a translation (not the best!) of all recipes!
Thank you!
Have a great golf hour!!!!

Ciao!!!

Empress Bee (of the High Sea) ha detto...

oh i see, thanks. i thought i must have read it wrong!

smiles, bee
xoxoxoxoxoxo

ivana ha detto...

Cara Bee!
I know, it's difficult, when we read or write in a foreign language...
HAve a great friday!!!

big hugs!!!

xoxoxoxo